ПОЧЕТНА      ПОЧЕСЕН КОНЗУЛ      КОНЗУЛСКИ ОКРУГ      УСЛУГИ      НОВОСТИ И НАСТАНИ      ЗА РУСИЈА      КОНТАКТИ      

flag_rus.gif
flag_s.jpg

Новости и настани

Средба со рускиот писател Евгениј Водолазкин

Скопје, 10 октомври 2019

На Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при УКИМ, во организација на издавачката куќа „Антолог“ и Катедрата за руски јазик при Факултетот, се одржа средба со познатиот руски писател Евгениј Водолазкин на тема „Неколку размисли за современиот роман“. Воведна реч за Водолазкин, одржа проф. д-р Венко Андоновски.

Размислувањата на Е. Водолазкин, за многу прашања, како што е романот, времето, животот и историјата, изкажани со едноставен и ненаметлив стил, проткаен со спонатност и филозофија, побудија нескриен интерес кај присутните, кои го следеа настанот.

Меѓу присутните, во полната сала, беа и Амбасадорот на Руската Федерација во Република Северна Македонија, Н.Е. Сергеј Александрович Баздникин, почесниот конзул на Руската Федерација во Охрид, проф. д-р Велимир Стојковски, шефот на катедрата за руски јазик, проф. д-р Биљана Мирчевска-Бошева и др.
Во оваа пригода на Евгениј Водолазкин му беше доделена наградата BookStar2019 за романот „Авијатичарот“.

© 2016 Почётное консульство Российской Федерации в Охриде

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon