Новости и настани

Вториот Фестивал на руската дијаспора „Јубилејна Русија“ се одржа од 15 до 17 септември во Скопје, Свети Николе и Прилеп. Фестивалот беше организиран од здружение-то на руски сонародници „Чајка“, со финансиска поддршка од Управата на Москва.

Во рамките на фестивалот беа одбележани значајни датуми меѓу кои: 100 години од смртта на Распутин, 170 години од раѓањето на Николај Миклухо-Маклај, 50 години од смртта на Ана Ахматова, 240 години од основањето на Бољшој театар, 75 години од првиот плотун на познатиот ракетен фрлач од Втора светстка воjна «Катјуша» и др., на кои им беа посветени песни и композиции, кои беа изведени од ансамблите «Чајка» и  «Славјанка», Дарjа Аристова, Константин Карев, Викториjа Митеска  и други.

Втор Фестивал

на руската дијаспора

„Јубилејна Русија“

 

Скопје, 15 септември 2016

Во склоп на фестивалот се одржа изложба на уметнички ракотворби, направени од руски уметници.

© 2016 Почётное консульство Российской Федерации в Охриде

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon