ПОЧЕТНА      ПОЧЕСЕН КОНЗУЛ      КОНЗУЛСКИ ОКРУГ      УСЛУГИ      НОВОСТИ И НАСТАНИ      ЗА РУСИЈА      КОНТАКТИ      

flag_rus.gif
flag_s.jpg

Новости и настани

Детски креативен фестивал „Зборуваме руски“

Скопје, 27 октомври 2018

На 27 октомври 2018 год. Во основното училиште „Д. Миладинов“ во Скопје се одржа Детскиот креативен фестивал „Зборуваме руски“, чиј организатор е организацијата на сонародниците „Озарение“. Настанот се одржа со пoддршка на Амбасадата на Руската Федерација во Република Македонија, претставништвото на Россотрудничество и Државното единствено претпријатие „Московски центар за меѓународна соработка“.
На фестивалот учествуваа детски креативни групи и изведувачи од повеќе градови од Македонија натпреварувајќи се во три номинации: рецитирање поезија или проза на руски јазик, музички и танцови точки, како и пишување состав на тема „Моите мисли за Русија“.

Фестивалот воодушеви со многустраниот талент на младите љубители на рускиот јазик меѓу кои беа, како родени говорители на рускиот јазик, така и ученици македонци кои го изучуваат рускиот јазик. Возрасната категорија на учесниците беше одредена од 10 до 17 години. И поради тоа беше посебно пријатно да се видат и петгодишни дечиња кои настапуваа на настанот вон конкуренција трудејќи се да ги покажат своите умеења и љубовта кон рускиот јазик. Охрид на фестивалот го претставуваше Викторија Дулеска, ученичка во средното економски училиште „Св. Кирил и Методиј“.Децата ги поздравија амбасадорот на Руската Федерација во Република Македонија Н.Е. Сергеј Александрович Баздникин, претставникот на Россотрудничество Артјом Румјанцев и градоначалникот на општина Центар во Скопје, Саша Богдановиќ. Фестивалот помина во вистинска пријателска атмосфера која на учесниците им овозможи уште повеќе да ја почувствуваат убавината и богатството на рускиот јазик.

© 2016 Почётное консульство Российской Федерации в Охриде

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon