Масленица во Охрид

Новости и настани

Охрид, 15 февруари 2018

Слушателите на курсот дознаа како се одбележува овој празник во Русија, научија што правеле во Русија во разните денови во текот на Масленичната недела, погледаа краток уметнички филм за масленичните забави: возење со санки со тројки, санкање низ планините, борби во снежни тврдини, борби со тупаници и други панаѓурски забавни содржини. Потоа слушателите на курсот играа традиционални руски игри, слушаа руска народна музика и беа почестени со палачинки и со чај.

Во ОУ „Христо Узунов“ во Охрид се одржа одбележување на Масленица за слушателите на курсот по руски јазик, кој е организиран од Рускиот центар при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, со поддршка на Фондот Руски мир и Россотрудничество. 

© 2016 Почётное консульство Российской Федерации в Охриде

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon